5 decembrie 2008

Înapoi în viitorul anilor 50

Am găsit răbdarea şi masochismul să văd până la capăt un film SF din anii 50, Forbidden Planet. La vremea lui, un mare succes, nu cu mult diferit de Star Trek-ul de mai târziu. Rase extraterestre superioare (krellii, aici), călătorii intergalactice, nave conduse de un computer de forma unui castron de plastic, cu o machetă înfiptă-n băţ, roboţi pântecoşi, cu picioarele din cârnăciori metalizaţi, oameni în uniforme de doc, dotaţi cu aparate de radio la brâu, ca turiştii ceauşişti de la Slănic Moldova, gata oricând să folosească distrugătoarele lor arme din cauciuc.

Ceea ce se voia a fi o călătorie în viitor, s-a transformat, cu anii, într-o călătorie în trecut. În trecutul naiv al producătorilor de la Hollywood. În trecutul încrezător al omenirii. Filmele SF ale acelor vremi, mai mult decât oricare alt gen, sunt adevărata şi singura maşină a timpului de care dispunem.

2 comentarii:

  1. Filme cu un succes teribil in acele vremuri. Iti recomand un "monstru sacru" al acelor vremuri care chiar a castigat un premiu Oscar ca director artistic in 1941, Nathan Juran (bine, Oscar-ul e pentru "How Green Was My Valley" - film din cu totul alta categorie). Dar ce a urmat dupa... filme unul si unul, avandu-l ca director pe Nathan Juran. Enjoy.
    Aaa, era sa uit. In legatura cu comentariul tau despre Nina Cassian si intebaciosii de la TV, ia o mostra de aici: http://www.youtube.com/watch?v=iiKwML41Zq8

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Îl ştiam pe Nathan Juran pentru Attack of the 50 Foot Woman. Nu am nici un film de el, însă şi încă.
    2. Mişto filmuleţul cu Despot. Aştept pe cineva să-i facă aceeaşi fază şi Marinei Constantinescu. Merită.
    3. Vreau noutăţi pe blogul tău. Mi-a plăcut aia cu Axiome la greu.

    RăspundețiȘtergere