23 noiembrie 2008

Fapt divers

În 1927, Partidul Comunist fusese scos de multişor în afara legii. A fi membru de partid în acele vremuri era un lucru incomod. Era, hai să-i zicem, pe puţin, out-of-fashion. Comuniştii pretindeau că Basarabia e, de drept, a Uniunii Sovietice, mai organizau în sensul ăsta şi câte-un atentat terorist, cei mai mulţi erau unguri şi evrei (sau de-amândouă), iar vecinii bolşevici nu se arătau nici ei prea prietenoşi.
Aşa că, presa din România, atunci când nu se ocupa de periculoşii adventişti ori de sporul demografic îngrijorător (ring a bell?) al evreilor, mai bătea puţin în ciocoi. Scuze! ...În ucigaşii de ciocoi.
Pe prima pagină a Universului din 8 martie 1927, sub titlul Agravarea boalei lui Stalin, am dat peste următoarea ştire: "Riga, 5. Din Moscova se anunţă că medicii specialişti germani au renunţat să opereze pe Stalin. După părerea medicilor, Stalin nu mai are mult de trăit."
O ştire despre ce şi-ar fi dorit, mai degrabă, redactorul să se întâmple, decât o ştire de presă. Dar e o ştire care-mi face şi acum inima să tresară la gândul că ar putea fi adevărată. Mă văd în primăvara anului 1927, cu papion, monoclu şi mustaţă, şi, Doamne!, încă mă rog să fie cât mai adevărată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu