21 octombrie 2008

Puterea de ciomag a întâmplării

Bataru rowaiaru - film japonez despre o clasă de elevi de liceu, răpiţi de soldaţi, duşi pe o insulă şi forţaţi, sub ameninţarea armelor, să se omoare între ei. Un joc, un singur supravieţuitor. Nu m-au convins stilul electrocutat al actorilor japonezi (specific aproape tuturor dintre ei) şi imitaţia de desen animat manga.
Das Experiment - film german despre un studiu sociologic, în care 20 de bărbaţi sunt împărţiţi în gardieni şi deţinuţi. Singura regulă a jocului. În scurtă vreme, gardienii trec la torturarea şi umilirea deţinuţilor. Nu m-au convins escaladarea gratuită a violenţelor şi psihanalizarea "băiatului rău" ca unul pe care l-a bătut tat-său în copilărie. Ceea ce, de altfel, şi răstoarnă întreaga demonstraţie: că răul zace în fiecare om. Numai să i se dea ocazia să-l facă... Că puterea maximă corupe maxim, după o vorbă care s-a mai folosit, dacă doriţi.

Al doilea film se inspiră în mod explicit din ce s-a petrecut la Standford University, în 1971. Primul doar mi-a amintit de asta.
Iată aici, cu aproximaţie, despre ce-a fost vorba: partea 1, partea a 2-a, partea a 3-a.

Întâmplarea te poate face mai puternic decât ştii.

2 comentarii:

  1. Toti japonezii joaca asa..electrocutat, cum zici tu. E o traditie la ei. Am uitat explicatia, are legatura cu teatru cred, sau asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, teatru No. Asta nu înseamnă că tre' să-mi şi placă...

    RăspundețiȘtergere