22 februarie 2009

Pariurile mele la Oscar 2009

1. Cel mai bun film:
2. Cel mai bun actor în rol principal:
  • cine va lua: Mickey Rourke (numai de n-ar fi Sean Penn; sper ca, în sfârşit, Academia să aibă luciditatea de a nu continua moda ultimilor ani, în virtutea căreia acest premiu a fost dat unor imitatori de personaje istorice: Ray Charles, Edith Piaf etc., etc.)
  • cine ar merita de drept: Mickey Rourke
3. Cea mai bună actriţă în rol principal:
4. Cel mai bun actor în rol secundar:
5. Cea mai bună actriţă în rol secundar:
6. Cel mai bun regizor:
7. Cel mai bun scenariu original:
  • cine va lua: Milk (nu îndrăznesc să cred că se va da pe bune)
  • cine ar merita de drept: In Bruges
8. Cel mai bun scenariu adaptat:
9. Cea mai bun film de desene animate:
  • cine va lua: WALL-E
  • cine ar merita de drept: WALL-E (cu toate că şi Bolt e simpatic)
Nu mă pot pronunţa deloc asupra celui mai bun film străin. Am fost prea ocupat să le văd pe cele hollywoodiene, deşi am avut astfel mai mult de pierdut decât de câştigat...
Concluzia mea: Go, Mickey!!! E singura performanţă care, în absolut!, merită un Oscar.

13 februarie 2009

Vai de Oscarul lor!

Am făcut efortul să văd toate peliculele nominalizate la Oscar (ca fiind cele mai bune) şi e de rău. Într-o competiţie serioasă s-ar face greu remarcate, şi nici atunci ca ansamblu, ci, mai degrabă, prin câteva scene...
1. Marele favorit, după numărul indecent de nominalizări, The Curious Case of Benjamin Button, e lung şi dulceag ca o peltea. Banalităţi şi inepţii de genul You never know what's comin' for ya sau It's a funny thing about comin' home. Looks the same, smells the same, feels the same. You'll realize what's changed is you, rostite plângăcios din off şi cu siguranţa unui ignorant, umplu şi compromit întreg filmul. Ce-l mai salvează (cât de cât) sunt calitatea imaginii şi secvenţele finale.
2. În urmă cu vreo câţiva ani, într-un documentar despre telenovele, un regizor sud-american explica succesul fantastic al acestor producţii prin nevoia organică a oamenilor de a evada din sărăcie şi necaz într-o lume în care problema majoră nu e ce le pui copiilor în farfurie, ci o iubire veşnic imposibilă. Din perspectiva asta, Slumdog Millionaire nu mi-a dovedit că e altceva decât o telenovelă, un film indian cu decorul puţin schimbat. Pretinsele lui incursiuni în real se termină, până la urmă, cu un dans colectiv, o orgie sincronă la care participă şi bunul, şi mortul, şi frumosul, mânca-ţi-aş.
3. Să adoptăm un pic o viziune europeană, corectă politic, şi să zicem că homosexualii sunt oameni normali, cu nimic speciali. În cazul ăsta, Milk e un film oarecare, despre un politician ales într-o funcţie şi omorât. Bibliotecar sau căprar, şpilul ar trebui să fie acelaşi, iar producţia la fel de valabilă... Numai că, abia dacă ne situăm la extrema cealaltă şi susţinem că homosexualii sunt un pic diferiţi, abia atunci Milk iese din turma filmelor obişnuite despre oameni de succes (care se toarnă cu zecile pe an la Hollywood, după aceeaşi formulă) şi poate fi luat în calcul pentru nişte premii. Pe cele ale comunităţii gay , pe care le-a câştigat deja, le merită din plin. Dar atât.
4. The Reader e una din acele păsări rare, o minunată excepţie, de film ce depăşeşte în valoare cartea din care s-a inspirat. Regizorul şi scenaristul transmit publicului ceea ce Bernhard Schlink, scriitorul, n-a reuşit pe deplin: cathartica lor dragoste pentru lectură. Pentru Homer, pentru Shakespeare, pentru Cehov. Nimic mai frumos decât scena în care Michael îi citeşte pe casetă, de-acum, bătrânei sale amante încarcerate Doamna cu căţelul. Iar ea învaţă să citească după vorbele lui, încercuind cu sete singurul cuvânt pe care îl recunoaşte (particula the)... Cititorul - slăbiciunea mea pentru anul acesta. Sper într-o surpriză.
5. Frost/Nixon e ok. L-am urmărit cu plăcere şi suspans. Dar ca el să câştige Oscarul ar fi la fel de nedrept şi de surprinzător ca victoria lui David Frost asupra lui Nixon în vizatul interviu. S-ar putea petrece doar sub o stare de graţie şi prin larga complicitate (sau amnezie) a adversarului.
Dintre celelalte filme din competiţie se disting, cu maximă indulgenţă, Frozen River, dar, mai ales, In Bruges. După mintea mea, merita mai mult decât nominalizarea pentru cel mai bun scenariu original. Revolutionary Road e un caz nefericit în care regizorul pur şi simplu îşi bate joc de un scenariu de forţă. Iar conflictul din Doubt, între doi mari actori, se petrece mai mult în imaginaţia noastră, pentru că pe ecran tot ce răzbate e banalul poveştii despre o călugăriţă, ce îl forţează pe un preot să părăsească parohia (sub suspiciunea unui abuz), apoi plânge, fiindcă, nu-i aşa, are îndoieli. Jalnic.

11 februarie 2009

Iubeşte-ţi idolii cum vrei tu

Suntem în septembrie 2003. România joacă în Ecuador meciul de rămânere în Cupa Davis. Andrei Pavel şi Adrian Voinea, vedetele echipei noastre de atunci, sunt rămaşi în ţară, accidentaţi. Într-o atmosferă ostilă, de asediu, la 2000 de metri deasupra oceanului, intrăm, de nevoie, cu juniorii...
A fost prilejul pentru Cristian Tudor Popescu de a oferi posterităţii unul din cele mai bune articole de sport (şi despre patriotism) din istorie. Iată-l:

Florin Mână Rece. Iubeşte-ţi ţara cu tupeu
În ultimul ghem al meciului monstru dintre fraţii Lapentti şi cuplul Florin Mergea - Horia Tecău, în puterea nopţii româneşti, cu ecuadorienii la serviciu, având minge de ghem, Horia a strigat spre Florin două cuvinte care mi s-au dus până în străfundurile creierului: Acum, tupeu! Ce a urmat m-a făcut să plâng cu vorbe de unul singur: retur invers cu dreapta, fenomenal, Horia Tecău, retur năpraznic Florin Mergea, razant cu fileul, din serviciul devastator al lui Nicolas Lapentti, minge de meci pentru România. A urmat un schimb de contre backhand-forehand-voleu care mi-a tăiat răsuflarea, cu românii pe fundul terenului şi ecuadorienii în faţă. Mingea îi vine lui Florin pe dreapta. Cel mai simplu este să lovească încă o dată tare, încercând voleul ecuadorienilor. Aşa ar fi făcut 90 dintr-o sută de jucători cu experienţă. Juniorul de 18 ani, Florin Mergea Mână Rece, cu un tupeu planetar, cosmic, de neînchipuit pentru un bătrân emotiv ca mine, având în faţă doi jucători înalţi cât clopotniţa bisericii, ridică mingea într-un lob lift, una din cele mai dificile lovituri din tenis. Şi execuţia îi iese fabulos: mingea se urcă peste Giovanni Lapentti, care măsoară 1,98 m - cu mâna întinsă în săritură, ajunge probabil la aproape 4 m -, şi coboară apoi fulgerător nici măcar lângă tuşă, ci vreo 2 m în teren! Santana, Năstase, Okker, McEnroe într-o singură lovitură şi când, la minge de meci! Mâna lui Florin, ca şi mâna lui Horia, n-a tremurat, româneşte, aşa cum genunchii lui Cernat şi Bratu s-au muiat la Copenhaga, singuri cu Sorensen, cu mingea de meci în bocanc. Naţionala de fotbal a României a pierdut în Danemarca nu în primul rând din cauza lui Urs Maier, ci a lipsei acestui tupeu izbăvitor, acea adunare a trupului cu mintea care îi comunică fără vorbe adversarului: acum te rad, scurt şi fără milă, n-ai nici o şansă. Obiceiul de a rata glorios, memorabil, în ultima clipă, a lăsat ani şi ani de-a rândul România pe dinafară. Ni s-au dezvăluit acum aceşti băieţi, hăt în munţii Sud-Americii, Victor, Răzvan, Horia şi Florin, ca nişte luptători de angajament total, cu forţă mentală, cu mână rece, capabili să demonstreze că îşi iubesc ţara nu plângând la ieşirea de pe teren, ci cu tupeul câştigător! Şi conduşi de pe scaun de un Adrian Marcu care îmi transmitea profunzime şi siguranţă până şi mie, aflat în fotoliu în faţa televizorului. Nu întâmplător pentru istoria tenisului românesc, Ilie Năstase a fost cel care a insistat ca juniorii Mergea şi Tecău să intre în teren ca să apere tricolorul. Indiferent ce se va fi întâmplat ieri, în ultimele două meciuri, după ani şi ani, trăiesc sentimentul că avem o echipă adevărată, că tenisul românesc nu moare!
Adevărul, 22 septembrie 2003

P.S. România a câştigat celelalte două meciuri la care face referire CTP în final, deci şi întâlnirea. Numai că apoi a intervenit ceva la fel de românesc ca şi lipsa de tupeu: Mergea şi Tecău (finalişti la Roland Garros, juniori) au fost înlocuiţi din echipa Cupei Davis de un cuplu neomogen, dar cu state vechi de (răs)plată, Gabriel Trifu - Andrei Pavel. Pentru Federaţia Română de Tenis, mărimea (numărul de meciuri) a contat; după calculul lor, o experienţa infertilă e oricând mai tare decât o victorie (posibil ferment al unei mari echipe de dublu) glorioasă.

10 februarie 2009

Pont de pomană

Pentru bibliofili şi pentru cei care n-au avut până acum posibilitatea: promoţie Carrefour... Găseşti Proust, În căutarea timpului pierdut, la 109,90 lei. Toate volumele. În librăriile Humanitas, de exemplu, costă 150 de lei.
A! Şi dacă nu vă descurcaţi, întrebaţi la raionul de mobilă, la care e subordonat cel de carte... În marketing, se pare, suportul bate conţinutul...

3 februarie 2009

Nu...

Spunea cineva că o operă mare nu e aceea care nu imită o alta. Ci aceea care nu poate fi imitată...
Nu fiindcă seamănă izbitor cu Forrest Gump (s-a mai întâmplat în istoria filmului: Casino e infinit mai convingător decât Goodfellas) nu m-am uitat încă la The Curious Case of Benjamin Button, ci pentru că nu m-am omorât după Gump niciodată. Viaţa nu mi se pare o cutie de bomboane, de să nu ştii cu ce-o să te alegi. Dimpotrivă, tocmai asta e spectaculos şi dramatic. Îi vezi de departe loviturile, dar nu poţi sau nu vrei să le ocoleşti.


Am să-i dau o şansă lui Benjamin în weekend. Măcar de n-ar fi o greşeală la fel de mare ca aceea de a mă uita la Slumdog Millionaire.